De therapie wordt voortdurend verbeterd

35 jaar toepassing van de Tomatis therapie maken het onmogelijk passief te gaan toekijken en zich met de behaalde resultaten tevreden te stellen. Uitgaande van de theorieën en de wetenschappelijke principes van de uitvinder, streven Jozef Vervoort en zijn team voortdurend naar een nog efficiëntere toepassing van de luistertherapie. De gewijzigde technische mogelijkheden, het gebruik van Brain Mapping, de ontwikkeling van de Brain Activator en bijkomende programmeerparameters, maar ook de enorme feedback van ouders en betrokkenen tijdens de behandeling vormen de bouwstenen van het succes. Een groot gedeelte van het onderzoek en de ontwikkeling vindt plaats in de zusterinstelling Mozart-Brain-Lab.
 

De Brain Activator

Al heel vroeg besloot Jozef Vervoort om het elektronische oor dat Professor Tomatis in de tweede helft van de jaren 1950 ontwikkelde, te verbeteren en aan te passen aan zijn opvattingen. Daaruit ontstond de Brain Activator. Eerst met twee Belgische technici aan de technische universiteit en vervolgens met Duitse partners zette hij zijn ambitieuze project om in de praktijk. Precies met die toestellen werken ook de therapeuten in Europa, China, Zuid-Afrika, de VS en Canada die aan het Mozart-Brain-Lab werden opgeleid.

De Brain Activator verenigt alle mogelijkheden van het elektronische oor volgens Tomatis, en biedt daarenboven bijkomende unieke afstelmogelijkheden. Die laten toe te werken met nieuwe, speciale programma’s voor de auditieve-corticale stimulering. Die kunnen bij Brain Mapping dan weer worden afgesteld op de veranderde werking van de cortex en leiden tot nieuwe inzichten die overvloeien in APF.

Bovendien is het nieuwe toestel ook doeltreffender bij de toepassing van de methode. Bij kinderen en volwassenen levert dit onverhoopt positieve resultaten op, zowel bij een achterstand van de intellectuele of psychomotorische ontwikkeling als bij persoonlijkheidsstoornissen of bij de behandeling van een verminderde hersenwerking als gevolg van trauma’s, of bij aandoeningen zoals Alzheimer of Parkinson.
 

Verbeterde klankbronnen

Bewerken van muziekstukken op pc
Bewerken van muziekstukken op pc
De muziek van Mozart, gregoriaanse koormuziek en de opgenomen stem van de eigen moeder werden lange tijd afgespeeld op hoogwaardige DAT-recorders. Nadeel van deze toestellen: de banden hadden slechts een beperkte levensduur en de toestellen moesten heel regelmatig voor aanpassing terug naar de werkplaats. En dus werden nieuwe mogelijkheden uitgeprobeerd; er werd geëxperimenteerd met elektronische toestellen en met muziekstukken op cd – met een hoge resolutie van 24 bit/48 KHz. In huis experimenteerden we zelfs, met succes, met 24 bit/96 KHz op dvd. Als bron voor de muziek wordt overwegend de Harddisk Recorder Masterlink9600 van Alesis gebruikt.

Casestudy

Jozef Vervoort, Prof. Martien de Voigt (Nederland), beide gediplomeerde APF-therapeuten, en neuroloog dr. Werner van den Bergh (België) publiceerden in Journal of Neurotherapy, vol. 11 (4), 2007 een artikel dat stelt dat verbeteringen die door de Audio-Psycho-Fonologie van Tomatis bij vier patiënten werden bereikt, kunnen worden geobjectiveerd aan de hand van enerzijds Brain Mappings die op een eeg berusten en anderzijds geëvoceerde potentialen.