Van een privéwoning naar een eigen hotel

27.000 behandelde kinderen en 9.000 volwassenen sinds het begin op kerstdag 1983, 42 vaste medewerkers, 310 bedden verdeeld over verschillende huizen; dat zijn de indrukwekkende cijfers van het Centrum voor Audio-Psycho-Fonologie in Sint-Truiden, Atlantis (januari 2014).

Het succesverhaal van Jozef Vervoort en APF in Sint-Truiden begon met de behandeling in de privéwoning van de APF-therapeut (Bovenste foto). Vijf jaar later barstte de beschikbare ruimte door de vraag naar de luistertherapie uit zijn voegen en werden de eerste vertrekken in de nabije omgeving van het privéhuis gehuurd (Foto center). Nog eens vier jaar later, op 22 juni 1996, verhuisde het centrum integraal naar het voormalige Regency Hotel in de Schepen de Jonghstraat (Foto hieronder), niet zo ver van de Grote Markt.

Het Instituut Atlantis is vandaag wereldwijd het grootste centrum en kan bogen op veel bijval uit talrijke landen. De behandelingen lopen hier 363 dagen per jaar door – alleen eerste kerstdag (25.12.) en nieuwjaarsdag (1.1.) “blijven we Oost-Indisch doof”. Onze jongste gast was een twee maanden oude baby, de oudste een senior van 95 jaar.

De vereniging zonder winstoogmerk biedt haar gasten uitgebreide logiesmogelijkheden die variëren van eenpersoonskamers tot appartementen voor zes personen, en afwisselende maaltijden in de cafetaria. Vooral de vakantieperiode is erg in trek; tijdig reserveren is dan ook de boodschap.